Święta tuż, tuż… czas więc na pieczenie pierników.

 

DZIEŃ 6 grudnia w hotelu RONDO był bardzo pracowity, bowiem tego dnia wypiekane były pierniczki. Uczniowie najpierw odpowiednio się przygotowali dbając o czyste  ręce oraz przygotowując swoje stanowisko pracy. Poznały też składniki i sposób wykonania ciasta, potrzebne przybory kuchenne, a także zasady bezpieczeństwa. Gdy wszystko było gotowe młodzi cukiernicy z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrali się do pracy – wałkowali ciasto, wykrawali ciasteczka z różnych foremek.  Efektem ich pracy były pełne blaszki pierniczków, serduszek, dzbanuszków, choinek, bałwanków. Mamy Leonarda i Lenki zaniosły pierniki do kuchni. Tam pod czujnym okiem pań kucharek pierniki nabierały koloru piekąc się w piekarniku. Po upieczeniu przyszedł czas na dekorację. Dzieci maczały każdy pierniczek w lukrze lub czekoladzie i posypywały płatkami śniegu, złotymi kulkami, kolorowymi kwiatkami. Każdy piernik był inny, po prostu jak z bajki.

Uczniowie  1a wraz z wychowawczynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *