Kulinarna sztuka dekoracji

 

Realizacja świetlicowego Programu Edukacji Żywieniowej dla uczniów klas 1-6 szkół podstawowych JUNIOR EDU-ŻYWIENIE w bieżącym roku szkolnym dobiegła końca. Zwieńczeniem cyklu zajęć poświęconych zdrowemu stylowi życia było dekorowanie potraw poprzez nadawanie im niezwykłych form i  kształtów,  uatrakcyjnienie ich wyglądu. Bo nie tylko smak jest ważny. Już starożytni Rzymianie rozumieli, jak duży  wpływ na apetyt ma widok wystawnie udekorowanego stołu zgodnie z powiedzeniem „je się również oczami”. Ułożenie dania na talerzu i przyozdobienie jadalnymi dekoracjami to prawdziwa sztuka. Do tego celu używa się najczęściej warzyw, owoców oraz kwiatów jadalnych. Można też z nich wykonać różnorakie zwierzątka. I tak dzieci  z gruszki i winogron stworzyły jeża, z jajek i rzodkiewek myszki, z samych winogron gąsienicę, z marchwi i ogórka kwiaty, a z pomidorków biedronki.

Atrakcyjny wygląd potraw z pewnością pobudzi apetyt i pozwoli na ich pozytywny odbiór sensoryczny, podnosząc i uwydatniając estetyczne walory podawanego dania. Wygląd jest szczególnie ważny w przypadku osób określanych mianem „niejadków”. Zainspirowani twórczym działaniem naszych koleżanek i kolegów,  możemy spokojnie przystąpić do przygotowywania letniego przyjęcia dla rodziny lub przyjaciół.

                                                   wychowawcy świetlicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *