Spotkanie_z_dietetykiem

Dnia 11 maja 2022r. uczniowie oddziałów 7C i 7D uczestniczyli w spotkaniu z panią mgr inż. Julitą Ryś – specjalistką ds. żywienia. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie, zdrowy styl życia oraz dietę dostosowaną dla dzieci w wieku szkolnym. Formą zajęć był interesujący wykład połączony z prezentacją multimedialną i dyskusją na temat zasad prawidłowego odżywiania.

Prowadząca omówiła główne błędy w diecie młodych ludzi, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do wielu chorób. Uczniowie poznali produkty, które warto codziennie spożywać, jak również te, których powinni unikać lub je ograniczać, by długo cieszyć się witalnością i dobrym samopoczuciem. Pani dietetyk w bardzo interesujący i przystępny sposób przekazała informacje, jak zamieniać „złe” produkty na lepsze, małokaloryczne i zdrowsze. Zachęcała również, by w czasach łatwego dostępu do żywności wysoko przetworzonej dokonywać świadomych wyborów i sięgać po zdrowe produkty o właściwej zawartości poszczególnych składników odżywczych. Uczniowie dowiedzieli się też, jak dużą wartość ma woda i ile powinni jej wypijać w ciągu dnia. Specjalistka ds. żywienia podjęła również temat spożywania napojów energetycznych przez osoby nastoletnie – omówiła pokrótce skład produktów z tej grupy oraz przedstawiła szkodliwe skutki picia tych napojów.

Prowadząca podała również kilka sposobów, jak poradzić sobie z brakiem energii i uczuciem zmęczenia w ciągu dnia. Uczniowie dowiedzieli się, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków, częste nawadnianie organizmu, regularny sen, unikanie słodyczy i słodkich napojów oraz codzienna aktywność fizyczna.

Podczas prelekcji uczniowie otrzymali karty zawierające piramidę żywienia oraz talerz zdrowia – nowy model zaleceń żywieniowych, który pokazuje czego należy jeść mniej, czego jeść więcej oraz co warto zamienić.

Na zakończenie spotkania pani Julita Ryś pokazała przykładowe produkty, często wybierane przez dzieci i młodzież, lecz zawierające bardzo dużą ilość cukru. Zwróciła przy tym uwagę na konieczność czytania etykiet umieszczonych na produktach, gdyż cukier można znaleźć niemalże wszędzie.

 

Opracowanie

Agnieszka Stasiak

Beata Kusiak

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *