DZIEŃ  CHŁOPAKA  W  2 D

DZIEŃ  CHŁOPAKA  W  2 D

 

W tym dniu szczególnym – września trzydziestego,

                                                    witamy serdecznie CHŁOPAKA każdego ,
                                                            dzisiaj święto Wasze, dzień prezentów, życzeń,

                                       innych przyjemności już nie zliczę!

 

Od najmłodszych lat uczymy się pamiętać o ważnych uroczystościach. Równie ważne jest święto chłopaków, które obchodzimy 30 września. Dziewczynki pamiętały o życzeniach dla kolegów, wręczyły im własnoręcznie przygotowane medale „Super chłopaka”. Aby uczcić święto chłopaków   30 września, wybraliśmy się do Pizzerii 105 Stopiątki na warsztaty kulinarne. Wszyscy lubimy pizzę. Umiejętność przygotowywania pizzy w niektórych regionach świata (np. Włochy), uchodzi za sztukę. Gdy delektujemy się pizzą zastanawiamy się komu ją zawdzięczamy. To właśnie pizzer jest postacią centralną. Pizzerman jest kucharzem, który zajmuje się przygotowywaniem tej smacznej potrawy na każdym etapie tego procesu. Zna zasady kompozycji ciasta, potrafi piec pizzę w piecu, wzbogacić ją    o dodatki – w zależności od przepisu. Taką wiedzę posiedliśmy podczas warsztatów. Pod bacznym okiem pani Pizzerman, w grupach kilkuosobowych przystąpiliśmy do komponowania własnych pizz, improwizowaliśmy, tworząc nowe zestawienia smakowe. Używaliśmy różnych składników przygotowanych dla nas, sosy, sery, salami, szynkę, kukurydzę, oliwki, ananasy, pomidory, pieczarki,  a nawet papryczki jalapeno. Po upieczeniu przystąpiliśmy do degustacji pizz i pysznej lemoniady. Na zakończenie warsztatów, od właścicieli pizzerii otrzymaliśmy upominki, które długo będą przypominały kulinarną wycieczkę. Dziękujemy . Nie tylko apetyty dopisywały nam tego dnia, ale również dobre humory. Korzystając z pięknej jesiennej pogody pod bacznym okiem naszej pani  i mamy Adama, hasaliśmy na placu zabaw. Pełni wrażeń, atrakcji, radości i nowych doświadczeń wróciliśmy do szkoły.

 Uczniowie 2 d z wychowawcą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *