INNOWACJA PEDAGOGICZNA: ZNAM TRADYCYJNE POLSKIE POTRAWY PRZYRZĄDZĘ JE BEZ OBAWY

 

W  grudniu uczniowie oddziału VB oraz VI A realizowali pierwsze zajęcia z innowacji pedagogicznej pt.”ZNAM TRADYCYJNE POLSKIE POTRAWY PRZYRZĄDZĘ JE BEZ OBAWY”. W ich trakcie uczniowie mięli możliwość poznania zwyczajów związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia. Pod opieką wychowaców: Karoliny Sulej i Anny Walędziak uczniowie przygotowali składniki na pachnące pierniki. Wspólnie wyrobiliśmy ciasto, aby mogło nabrać super mocy. Piernikowa masa została podzielona na odpowiednią porcję tak, aby każdy mógł spróbować swoich kulinarnych możliwości. W pracowni unosił się korzenny aromat, który wszystkim kojarzył się z zbliżającymi się świętami. W tym wyjątkowym dniu  wykonaliśmy masę oddziałowych pierniczków. Wszyscy uczniowie ozdobili korzenne ciasteczka w barwach świątecznych. Każdy

z uczestników mógł spróbować swoich wypieków.

Nie zabrakło również wspólnie śpiewanych zimowych piosenek tj. ”Coraz bliżej święta” oraz ”Pada śnieg”. Uczniowie odziałów 5a i 6b wręczyli nauczycielom i pracownikom ręcznie wykonane pierniczki.  Celem lekcji było poznanie wielozmysłowe zwyczajów świąt przy bezpiecznym wykorzystaniu klasy oraz pracowni gastronomicznej, a także rozwijanie kompetencji społecznych, motoryki małej i aktywnego udziału do realizacji małych prac kulinarnych .

 

Karolina Sulej 

Anna Walędziak

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *